‘MAG IK ZIJN?’

lezing over existentiële pijn, gemis aan zingeving en (zelf)liefde als antwoord

Mag ik zijn.jpgAlle geplande lezingen zijn momenteel volzet.

Blijf je graag op de hoogte van komende data?

Of wil je deze lezing organiseren in jouw bedrijf, vzw, job, groep,…? (Lezing op aanvraag)

Stuur een mailtje naar contact@evabaert.beWaar halen we betekenis uit, wanneer we nauwelijks betekenis aan onszelf leerden geven?

Info over de lezing:

'In deze lezing gaat psycholoog Eva Baert met ons in dialoog over thema's als bestaansrecht (mag ik zijn?), existentiële pijn en een vaak vruchteloos zoeken naar betekenis.

Ze werpt hierin een nieuw licht op de schaduwkanten in elk van ons. Hoe deze niet vermeden, toegedekt of 'verbeterd' dienen te worden (een valkuil waar ook hulpverlening niet vrij van is) maar net verkend, erkend en gedeeld mogen worden. (Er) mogen zijn. Een pleidooi voor meer authenticiteit en het durven delen wat diep binnenin elk van ons leeft.

Ze geeft ook aandacht aan wat vandaag de dag gelabeld wordt als 'hoogsensitiviteit' en countert dit met het in wezen '(hoog) gevoelig' zijn van iedere mens. Ze legt uit hoe met we dit nieuwe label blijven vasthouden aan oude en beperkende mens-ideeën over normaal versus abnormaal of goed versus slecht. Maar ook, hoe onze gevoeligheid geen beperking maar net een belangrijke meerwaarde kan betekenen voor onszelf, anderen en de wereld.

Op die manier stelt ze zichzelf de vraag, die in velen van ons leeft: 'hoe kan ik, met alles wat ik ben en voel in deze wereld mijn plaats vinden?' Ze maakt ruimte om het openlijk te hebben over hoe steeds meer kinderen, jongeren en volwassenen een gevoel van bestaansrecht missen. Hoe het blijvend niet erkennen van gevoelens van angst, minderwaardigheid, eenzaamheid, verdriet, doodswens, én het ontbreken van betekenisvolle voorbeeldfiguren hierin leidt tot een diep gemis aan zinvolheid in het leven. ‘Waar halen we betekenis uit, wanneer we nauwelijks betekenis aan onszelf leerden geven?'

'Mag ik zijn'? is een lezing waarin de spreekster geen blad voor haar eigen mond neemt. Via haar eigen ervaringen met existentiële pijn en een diepe gevoeligheid opent ze de ruimte die velen missen. Net zoals in haar eigen therapiepraktijk nodigt ze ons die avond allen uit om meer vanuit ons hart te leven, onszelf te leren voeden met (zelf)liefde en te durven leven volgens wat ons werkelijk vervult, niet volgens wat hoort of verwacht wordt. Ze geeft handvaten mee om hier vandaag nog zelf mee aan de slag te gaan.'


Voor wie is deze lezing? Voor iedereen die zich op een of andere manier aangesproken of geraakt voelt door dit thema. Voor diegenen die zoekende zijn, én voor diegenen die niet zoekende zijn. Iedereen is welkom!

Getuigenissen:

‘Jij verwoorde en benoemde op een heel open en gracieuze wijze de essentie van het leven en daarbij horende pijn, waarvoor dank.’ (Caroline Steensels, praktijk Mola Movado)

‘Je bleef dicht bij jezelf - een hele fijne energie die mij af en  toe deed slikken, een traan kwam opborrelen en hier en daar een spoor van verwarring en te weten dat alles er mag zijn’ (Cindy)

‘Je hebt door je eigen weg een groot aanvoelen van wat in mensen beweegt en dit is van enorme waarde. Een dikke pluim en veel waardering Eva voor wie je bent en wat je brengt.’ (Hilde)